lördag 15 juni 2013

Francesca av Melina Marchetta

I går var en prickig dag. Den avslutades med att läsa slutet på en prickig bok och äta goda körsbär ur ett prickigt glas. Den prickiga boken har ett ovanligt snyggt omslag tycker jag. Det är Melina Marchettas bok Francesca som precis kommit ut på svenska.

Jag gillar verkligen karaktären Francesca tjejen som inte vet vem hon är som tittar på Buffy och har en Harry Potter pyjamas. Francesca har precis börjat på en ny skola en före detta pojkskola som för första gången tar in tjejer. Vilket betyder att det råder en kultur på skolan som inte är särskilt öppen för tjejer. Kompisarna har börjat på en annan skola. Och mamma har slutat stiga upp ur sängen. Mamma som tog tag i saker och var den starkaste mest drivna kvinna Francesca visste. Lillebror som mår dåligt i alla detta å pappa som inte vill prata om det som händer. Att vara snart 17 år och leta efter sig själv i alla detta. Nya vänner, fin pojke och skolan som börjar flyta på fint. Men det var ju det där att mamma inte klivit upp ur sängen på några månader....

OJ vad jag tycker om den här boken eller mest tycker jag nog bara om att få följa med Francesca i hennes vardag under månaderna boken utspelar sig. Om man inte läst Melina Marchettas bok Jellicoe road så borde man nog läsa denna först.

Favorit citatet ur boken finns på sista sidan men det avslöjar inget,
"Gör något varje dag som skrämmer dig."

/Paula

1 kommentar:

  1. Tänkte på dig när jag såg den boken och då såg jag ändå bara framsidan. :)

    SvaraRadera