fredag 17 november 2023

Under av Anna Ahlund och ill. Johan Unenge

En vanlig dag efter skolans slut hittar Lukas ett oväntat kuvert i sitt skåp. Ett vitt kuvert med en akvarell. En klasskompis ser att det är en staty på kyrkogården. De går i samlad trupp dit. Och något händer. Magi utan övernaturliga inslag, vardagsmagi.

Fler akvareller med bilder över Uppsala dimper ner i skåp. Bilder som får dess mottagare att göra sådant de inte gjort annars. Att våga. Att testa. Att se. Att se sådant som annars gått förbi. 

Klasskompisarna Lukas, Filippa, Joel, Aya, Sammi, Ester, Dorian, Lo, Wilhelm och Feven. De får varsitt kuvert med akvarell och varsitt kapitel i boken Under. De går in och ut ur varandras kapitel precis på det sättet som jag älskar. Att få lära känna bokens människor både inifrån deras egna tankar och genom andras ögon i love it. 

Till varje kapitel hör två akvareller (antar jag) ett porträtt och så bilden i skåpet, målat av Johan Unenge och tillför magi till Anna Ahlund redan magiska text. 

Det var en ren fröjd att läsa Under. Och i december göra jag det igen tillsammans med en av mina bokklubbar på biblioteket. 

/Paula


Under
Författare: Anna Ahlund och ill. Johan Unenge
Förlag: Natur & Kultur (2023)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar