måndag 4 februari 2019

Historien om Bodri av Hédi Fried & ill. Stina Wirsén

Hédi och familjens hund Bodri vet att de är mest varandras. Lillasyster höll inte med men så var det. Historien om Bodri är berättelsen om vänskapen mellan en liten flickan och hennes hund. Hur hunden kan vara tröst och trygghet när världen runt omkring blir ondare och ondare.

Grannflickan Marika och Hédi hade så roligt tillsammans med sina hundar. De hade egna gömställen och klättrade i träd. Så kom det att en man började skrika på radion och det blev krig.

Hédi och Marika förbjöds att leka med varandra för att Hédi var jude. Till en början struntade i de i förbudet men sen gick det inte att strunta i längre. Hédi och hennes familj får inte längre bo kvar i sitt hem de blev skickade till ett koncentrationsläger. En plats dit älskade hunden inte fick följa med.

Vi får följa vad som händer med Bodri under tiden systrarna är instängda i det grå och hemska. Genom Stina Wirséns akvareller får vi se hur träden byter färg, tiden går och hunden väntar trofast. Historien om Bodri är en bilderbok om förintelsen för de minsta. Slutet är lyckligt i den mån en bok om förintelsen kan vara det. Hédi och Bodri återförenas igen.

Det är en bok full av känslor, en perfekt bok att utgå i från i samtal om förintelsen och hat människor mellan.

/Paula


Historien om Bodri
Författare: Hédi Fried & ill. Stina Wirsén
Förlag: Natur & Kultur (2019)
ISBN: 9789127161252
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar