tisdag 12 februari 2019

Hästen på vinga av Malin Eriksson

Som nioåring startade jag en hata-häst-klubb. Jag bodde på landet och var allergisk mot hästar och kunde jag inte vara en del av hästgemenskapen. Mitt sätt att hantera utanförskapet blev en markering utåt att jag inte ville. Inom mig skrek avundsjukan när jag såg hur hästarna förde mina jämnåriga samman. 

Det jag inte förstod var att det i hästgemenskapen var fullt av grupperingar och svartsjuka. Att det fanns de som Lovis i Hästen på Vingaav Malin Erikssonanvänder alla sina julklappspengar till ridlektioner och avundsjukt sneglar på dem med egen häst. På Lovis ridskola är det bara de med egen häst som får vara med i tävlingar och vinna rosetter. Orättvisan kokar inom Lovis som drömmer om att få tävla.

Hästarna är det viktigaste för Lovis. Bästa kompisen Mio har börjat tröttna på stallet. För Mio finns det andra saker och människor som lockar. Lovis och Mio är öppna om att de börjat få olika intressen. De låter den andra ha fler vänner samtidigt som de vet var de har varandra utan att byta ut sin vänskap. Det känns som en naturlig del av att bli tonåring att få nya intressen och vilja lära känna nya människor. Det är befriande att läsa om en vänskap som för den sakens skull inte tar slut. Mio är uttalat icke binär och går under pronomen hen har flera pappersvänner i andra böcker skrivna för yngre tonåringar under slutet av 2010-talet.   

När Lovis får reda på att det i familjen finns en hästgård, Vinga blir hon helt till sig. På Vinga hittar hon sin plats och mening i livet. Något hennes föräldrar vägrar lyssna på för gården den ska säljas. Lovis är envis och tar reda på allt om hästgården, hon måste hitta ett sätt att behålla Vinga, frågan är bara hur. Hästen på Vingasläpper in sin läsare i hästgemenskapen. Låt dig inte luras av bokens yttre. Lika mycket som det är en bok om hästar så är det en bok om att hitta sin plats, stark vänskap och att kämpa för det du vet är rätt. 

/Paula

Hästen på Vinga
Författare: Malin Eriksson
Förlag: Opal (2019)
ISBN: 9789172999787
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar