fredag 8 februari 2019

Flickan i den rosa skogen av Helena Dahlgren

Ella och Ester är tvillingar och så olika det går att vara. I Flickan i den rosa skogen får vi följa Ella. Ella som gillar poesi, läser poeter från pappas bokhylla och smyger åt sig skrivtid i det randiga blocket under under mattelektionerna.

På just en mattelektion knackar det på dörren och Ella och Ester blir ombedda att följa med till rektorn. Ester tar Ellas hand och de går med. De får veta att pappa är död och polisen kör de till sjukhuset. Där mamma redan är på plats.

Pappa har tagit sitt liv och Ella hon slutar prata. Klumpen i halsen gör det omöjligt att prata. Sommarlovet tillbringas på landet. Fullt av tårar. Ella är tyst, hon skriver och hon läser. Ester skriker på Ella. Mormor och morfar låter säger till mamma att ta det lugnt med Ella det kommer tillbaka.

Ella hon tänker och funderar. Hon som var så lik pappa. Finns det samma mörker inom henne. Tröst hittar Ella hos Emily Dickinson, Sylvia Plath och Edith Södergran. Läsandet och skrivandet och att få tid att tyst sörja gör att det ljusnar i bokens slut.

Helena Dahlgren skriver med ett vackert poetiskt språk som flyter med lätthet. Lättläst om den ofattbara sorgen och trösten som de tryckta orden kan ge. Det är precis så här en lättläst bok ska vara (tycker jag) en fin berättelse som också råkar vara skriven lättläst.

/Paula


Flickan i den rosa skogen
Författare: Helena Dahlgren
Förlag: Nypon förlag (2019)
ISBN: 9789178251162
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar