lördag 9 juni 2018

Vi ser, vi känner, vi kämpar

Genom berättarministeriets författarskola ges ungdomar mellan 15 och 18 år en möjlighet att utveckla sitt skriande och få en text publicerad i en antologi. Vad jag vet så är detta andra året i rad det görs.

Nio texter som ger inblick i en tonårings tankar och vardag. Texter som ger smakprov och provtitt in i framtiden vad som komma skall. Det är också ungdomarnas egna berättelse om sitt skrivande och läsande.

Vad händer när en man som slaviskt följer sina rutiner somnar på bussen och sovandes åker med två och ett halvt var? Om rasism i teori och praktik, smygrasism och vithetsprivilegiet.  Minnesanteckningar och ögonblick. Ensamheten och förtvivlan en död farfar lämnar. Att gå vidare efter ett trauma. En mördad mamma och en pappa som vill ha upp dig i ringen för att slåss. Religösa föräldrar som sviker. Att träffa någon som du vill vara mer än vän med. Det övervältande i ett första möte. Om att ha flytt till Sverige och den evighetslånga väntan för att få veta om en får stanna eller inte?

Om utanförskap, vardag, invandring, rasism, vägval, flyktingar, liv, starka känslor och små detaljer. Nio unga författare som jag med spänning ser fram emot att följa.


Min favorit texten Oktober av Maja Wetterqvist, en finstämd prosalyrik om ett första möte

/Paula


Vi ser, vi känner, vi kämpar
Författare: Vi ser, vi känner, vi kämpar av Moa Liem, Thess Steneskog, Ali Zaradi, Yosra Ali, Christie Gutuerrez Haddad, Zeniab Muse, Anna Akopyan, Maja Zetterqvist & Naima Oday
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789178030170
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar