tisdag 26 juni 2018

Systrarna av SIlverdalen av Pascale Vallin Johansson

Ylva-Li har sett så mycket fram emot solförmörkelsen men när solförmörkelsen äntligen är här så missar hon den. Hon får Sun på en flicka i gammeldags klänning som vinkar åt henne att komma. Ylva-Li följer mer och kommer till en annan tid men är kvar på samma plats.

Hennes skolan var för länge sedan ett barnhem för föräldralösa flickor. Ylva-Li har kommit till 1945 med ett spöket som vill henne något. På barnhemmet blir Ylva-Li vän med Barbro. Hon kan inte tro det är sant, precis som i Allra käraste syster av Astrid Lidgren. Boken hon älskar och är döpt efter.

På barnhemmet är livet hårt och inrutat. För att Ylva-Li ska få tid att förstå vart hon hamnat och hur hon ska ta sig tillbaka till vår tid så behöver hon en anledning att stanna på barnhemmet. Hon låtsas att hon är på flykt undan kriget och inte förstår svenska. En lögn som visar sig fungerar väldigt bra. Men hur ska hon få reda på hur hon rest tillbaka i tiden? Hur ska hon komma tillbaka till mamma? Och hur ska hon kunna lämna Barbro?

Systrarna av Silverdalen som jag tycker om er, Ylva-Li och Barbro så fin er vänskap är. Kopplingarna till Astrid Lindgren och Allra käraste syster gillar jag mycket. Äntligen kan alla lärare som vill jobba med Astrid Lindgren i skolan göra det genom ny barnbok för dagens barn.

/Paula


Systrarna av Silverdalen 
Författare: Pascale Vallin Johansson & ill. Lina Bodén
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129712094
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar