onsdag 31 januari 2018

Döden är inget skämt av Karl Modig

Josef Koroljov året efter studenten handlar mycket om att hänga med Björn och Mimmi, det grogga, dansas och blir sena nätter. I lägenheten Josef delar med storasyster och storebror är allt dystert. Storebror Alexander finns inte mer, hans rum står orört. Storasyster Natascha lämnar inte sängen, hon är handlingsförlamad av sorg. Pappa deckarförfattaren stänger in sig i sin studio otillgänglig. Mamma försöker men hennes sätt är inte Josefs sätt.

Josef som kör på som tidigare utan att tänka utan att ta in vad som hänt. Han drar skämt på öppna scener mot öl eller drinkbiljtetter. Det skaver och gör ont men det får inte komma ut. Josef skaffar sitt första jobb som resurs åt utåtagerande Ofelia 7 år. Ett jobb, att ta ansvar någon som räknar med och ställer krav på honom. Något som Josef inte hantera på bästa sätt men växer med uppgiften. Jag gillar verkligen skildringen av ett första jobb och allt som kommer med det.

Aj vad ont det gör att läsa om familjen Koroljov och deras sorg. Hur de som familj försöker, splittras och finner varandra igen. Att läsa om hur Josef långsamt långsamt sätter ord på skuldkänslorna han känner. Kunde han gjort något för att förhindra det som hände?

Att boken utspelar sig på Söder i Stockholm just nu när jag flyttat hit det gör allt lite bättre, intressantare och verkligare. Döden är inget skämt är en ungdomsbok för äldre ungdomar och vuxna, en bok på gränsen mot vuxenbok tycker jag.

/Paula


Döden är inget skämt
Författare: Karl Modig
Förlag: Gilla böcker (2018)
ISBN: 9789188279613
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Åh, "Döden är inget skämt" har jag väntat på. Jag tyckte mycket om Karl Modigt förra bok, men den här känns så mycket tyngre att jag inte vet om jag är redo för den riktigt än.

    SvaraRadera