fredag 12 januari 2018

Att skriva och prata om sin läsning


Läsdagböcker och böcker om att prata om böcker - två av mina svagheter. Själv har jag gått över till en vanlig svart anteckningsbok som läsdagbok i vilken jag månad för måndag noterat titlar och författare. Själva läsdagboken det är den du läser nu. Det är så jag i första hand ser på min bokblogg min läsdagbok - mitt förlängda minne.

I somras gav En bok för alla ut en fin fin läsdagbok för barn, Min första läsdagbok. Den finns i både mjukpärm och hårdpärm. En inspirerande läsdagbokstext av Martin Widmark berättar lite om hans egen läsning och varför det kan vara roligt att skriva läsdagbok. De fina inspirerande bilderna är illustrerade av Hanna Granlund. Jag tänker att detta är en perfekt första läsdagbok oavsett ålder. Datum, titel, författare, smiley och så plats att skriva eller rita utifrån boken.

I Läsecirkelns lilla hjälpreda inspirera Immi Lundin till samtal om läsning hur en tillsammans med en läsecirkel kan fördjupa sin läsning. Genom olika läsnycklar som presenteras. Hur ska en tänka. Inte alls olikt så som jag tänker kring upplägg på mina bokklubbar på biblioteket. Inspirerande läsning och nya tankar att testa. I boken finns också recept på tänkbart att äta när det samtalas läsning. Halva boken är en läsdagbok med läsecirkelfokus. Kul att tänka till kring frågan vad tyckte jag om boken innan vi pratade om den och hur tänkte jag efteråt.

Prata mer böcker med varandra! När jag är på plats i Stockholm (snart min stad) då vill jag hitta en läsecirkel att vara med i. En som jag inte leder på bibliotek. Kanske en som träffas på fik, delar läsupplevelser och utvecklas som läsare tillsammans. Det vill jag!

/Paula


Läsecirkelns lilla hjälpreda
Författare: Immi Lundin
Förlag: Kabusa böcker (2017)
ISBN: 9789176590454
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Min första läsdagbok
Författare: Martin Widmark & ill Hanna Grandlund
Förlag: En bok för alla (2017)
ISBN: 9789188662088
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar