tisdag 8 augusti 2017

Min vän Skuggan av Michael Morpurgo

Matt har inget roligt sommarlov. Hans bästa vän Aman har tillsammans med sin mamma hämtats av polisen. De ska skickas tillbaka från England till Afghanistan, detta efter sex år i England. Men i väntan på flyget placeras de på Yarl´s Wood ett förvar för asylsökande i väntan på att skickas till landet de flytt från. 

Sommarlovet tillbringar Matt några veckor hos morfar. När han berättar om Aman och stället han är flyttats till då berättar morfar att Yarl´s Wood ligger nära där han bor. Matt övertala morfar att åka och hälsa på. 

Morfar får ta del av hela Amans historia den han tidigare inte berättat för någon. En historia full av död, tortyr, talibaner, våld, en lång lastbilsresa i container, hunger, lukter. Kanske i berättelsen än Amans vänskap med hunden Skuggan en vänskap som hjälper mer än det ens går att drömma om. Kan kanske morfar journalisten kanske göra något av Amans historia som hjälper att Aman och mamma får stanna i England? 

Min vän Skuggan är en fantastisk gripande berättelse som känns väldigt mycket här och nu. Jag fällde några tårar på bokens sista sidor.

/Paula


Min vän Skuggan
Författare: Michael Morpurgo
Förlag: B Wahlströms (2016)
ISBN: 9789132167393
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar