onsdag 23 augusti 2017

Down under av Johan Ehn

Allt precis allt gick och blev fel. Jim 19 år bestämmer sig för att lämna Stockholm ett tag han jobbar så mycket det bara går. Spara pengar och åker till andra sidan jordklotet,. På Nya Zeeland till pappas bror och kusiner. Det är 1987 och mycket är olikt från nu. Nya Zeeland är bra, kusinerna jämnåriga och de kommer bra överens. Men farbror han har tycker mycket om hur Jim ska vara.

En dag efter jobbet på sandpappersfabriken kommer farbrors fru och hämta Jim. Han får inte längre bo hos familjen. Inte nu när farbror misstänker att han är bög. Jim hamnar på ett hostel och tankarna börjar gro. De där tankarna han jobbat så hårt för att lämna på andra sidan jorden. Tankar om en svår skolgång, mobbing. Hur han svek flickvännen när han blev kär i sin bästa vän David. Hur han försökte kyssa David och hur knasigt allt blev.

Det skrivs brev som skickas till Sverige. Väntan är lång och tankarna så många. Jim fundera över sin barndom, över alla försök han gjorde för att passa in. Till och med ett försök att bli en hockeykille. Hur svårt det var att vara annorlunda. Samtidigt börjar Jims nya liv på Nya Zeeland, bekanta, sena nätter och äventyr. Kan han där någonstans hitta sig själv? För att kanske kunna åka tillbaka till Sverige, familj, vänner och må bra i sig själv?

Down under är en ögonöppnande bok att läsa nu 2017. Sann, äkta, tänkvärd, gripande och fullt av äventyrslusta. Att landa i sig själv. I sitt jag. Att vara ärlig mot sig själv.

/Paula


Down under
Författare: Johan Ehn
Förlag: Gilla böcker (2017)
ISBN: 9789188279392
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: