måndag 7 september 2015

Vad gör man inte av Maja Hjertzell

En dag i augusti tre syskon är påväg var och en för sig för att fira mammas födelsedag. Anders som bor i fosterhem, hamnar allt som oftast i bråk och dricker för mycket. Karoline som bor hos farmor och farfar - eller borde och istället bor hos pojkvännen. Hon orkar inget och tillbringar sitt sommarlov med att titta in i väggen. Sanna som vill leva och alltid ligger med fel killar, vikariera i hemtjänsten och kör för fort med sin bil.

Just på grund av hur Sanna kör gör att syskonen tar sig hem till mamma på olika sätt. Det finns ett fjärde syskon, ett äldsta Lea som inte ska med för att hon slutat prata med Sanna, Sanna som gjort det oförlåtliga.

Syskonen har varsen del i boken och perspektiven skiftar. Sakta sakta förstår läsaren varför det blivit som det är. Hur barndomen var och varför framtidshoppen är så små och så mycket blev så fel. Fel som gör att saker fortfarande går och blir fel nu när sysonen snart är vuxna.

Vad gör man inte, är en berättelse som beskriver en tuff barndom, ett livsöde man sällan läser om. I alla fall sällan jag läser om. En berättelse skriven på poetiskt och väldigt vackert språk. Läs läs läs!! Också läs Maja Hjertzells bok I love you Viktoria Andersson.

/Paula


Vad gör man inte
Författare: Maja Hjertzell
Förlag: Gilla Böcker (2015)
ISBN: 9789186634735
Köp: t.ex. hos Bokus eller AdlibrisInga kommentarer:

Skicka en kommentar