onsdag 9 september 2015

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven

Uppe på skolans klocktorn (där ingen ska vara) möts Violet Markey och Theodore Finch en dag. Hon står väldigt nära kanten, han står väldigt nära kanten. De fundera på samma sak - varför leva. Det är under skoldagen. Folk får syn på de, att inte tappa ansiktet. Finch hjälper tyst och smidigt Violet ner från taket. Nedifrån ser det ut som om Violet räddade hans liv. Något annat är liksom inte tänkbart - klart att det var konstiga Finch som tänkte ta livet av sig. Att Violet skulle göra det är inte tänkbart för klasskompisarna.

Båda bär de på massa svärta, sakta sakta blir de vänner. Efter Finch ihärdiga försök. Finch ser till så att de tillsammans bildar grupp på geografilektionen - där det gäller att undersöka närområdet. Violet var för mindre än ett år sedan med om en hemsk bilolycka där hennes storasyster dog. Då slutade hon skriva - det som hon verkligen var riktigt duktig på och brann mest av allt för. Nu mest bara är hon. Finch försvinner i perioder in i mörkaste mörker när han bara sover och inte kan göra något åt saken. Hans hemsituation är minst sagt komplicerad och inte det minsta kärleksfull.

Som stjärnor i natten är en fin berättelse som känns, den gör på flera ställen ont att läsa, det är en berättelse som nästan (väldigt nära) får mig att gråta. Det vackra omslaget är perfekt för bokens berättelse. Jag tycker så mycket om Finch och Violet - deras vänskap och deras kärlek. Hur deras världar sakta sakta flätas samman. Om val man gör och hur de påverkar en själv och människor i ens närhet.

/Paula


Som stjärnor i natten
Författare: Jennifer Niven
Förlag: Lilla Piratförlaget (2015)
ISBN: 9789187707131
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Va...??? Finns denna på svenska. Det hade jag absolut ingen aning om. Läste den i våras och älskade. Så himla bra...

    SvaraRadera
  2. God kväll! Jag har utmanat dig! http://bladdrabladdra.blogspot.se/2015/09/bocker-om-flyktingbarn.html

    SvaraRadera