måndag 14 september 2015

Skuggsommar av Mia Öström

Rakel har haft en hemsk hemsk vår, inga vänner och en mamma som inte stiger upp ur sängen. Nu är det sommarlov, mamma är kvar i stan men hon har tagit en båt långt ut i skärgården till moster, hennes man och kusinen Ellika. Ellika som nu för tiden hatar Rakel.

Sommaren är ensam och inget är bra. Så en dag vid hopptornet träffar hon tvillingarna Lisen och Majken, de frågar om de ska lära Rakel att dyka. Egentligen vågar hon inte men de vill att hon ska vara med. När de också vill ha med henne i sin hoppklubb blir hon lycklig vara en del av något - att ha vänner. Men för att få vara med krävs att man gör tre utmaningar och sedan svär en ed.

Utmaningar som kräver en del av Rakel. Men också utmaningar som kanske gör att hon vågar stå upp för sig själv och vem hon är. Men det är inte bara Rakel som haft en tung vår utan även Ellika, de som nästan var oskiljaktiga som små. Finns det något sätt att hitta tillbaka till varandra?

Skuggsommar är en finstämd bok om ensamhet, vänskap, att höra eller inte höra till. Om föräldrar som inte försåt eller helt enkelt inte har förmågan att förstå. Jag gillar gillar verkligen Mia Öströms språk och sätt att berätta Rakels berättelse på. Läs och lägg en extra tanke vid kapitelrubrikernas finurlighet.

/Paula


Skuggsommar
Författare: Mia Öström
Förlag: Gilla Böcker (2015)
ISBN: 9789186634742
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar