torsdag 9 juli 2015

En förlorad värld av Evelyn Waugh


För några år sedan (en snabb googling säger fem) så sommarpratade bästa Johanna Koljonen (lyssna kan man göra här) bland annat så pratade hon om en brittisk bok om mini-teveserie som hette En förlorad värld. Dagen efter (som jag minns det) sprang jag till Hemmakväll och köpte denna mini-teveserie som box och slukade!

Tydligen är det tre böcker och alla tre har i år kommit ut i en nyutgåva med efterord av just nämnda bästa Johanna Koljonen. Fick ett tips om att läsa den via Twitter. Satte väckarklockan och gick till bokhandeln och köpte boken. Började läsa, åkte till Stockholm fortsatte läsa, åkte till skogen (mamma och pappa) slukade sista halvan i hängmatta (ni vet sommarens bästa läsplats).

Det är 1920-tal Charles har precis börjat på Oxford där träffar han Sebastian Flyte och blir helt fascinerad trollbunden. Snart blir de vänner och Charles sluts upp i Sebastians värld. Fast Sebastian egentligen inte vill blir Charles en del av hans familj. Det är dagdrömmeri, universitetsmiljö (nästan internatskola), det är flärd och tjugotal. Men det är också för mycket sprit, familjetrubbel, skilsmässor, religion och krig i bakgrunden som gör allt så mycket svårare.

Fantastisk sommarläsning! Den där mini-teveserieboxen behöver nog tittas om på rätt så snart!

/Paula som nu drömmer om fest med tjugotalstema


En förlorad värld : åter till Brideshead : kapten Charles Ryders andliga och världsliga minnen
Författare: Evelyn Waugh
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015)
ISBN: 9789146225409
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar