torsdag 26 mars 2015

Ramona av Marta Söderberg

Ramona hon är inte som andra tonåringar, för det första har hon en helt annan smärta i sig. Det mörka, svart som gör så ont att hon måste skära. Redan som 14-åring hämnade hon på behandlingshem för första gången. Sedan var det in och ut och fram till nya hem och tillfälliga boende. En mamma som lämnade för många år sedan, en pappa som alltid finns där, en perfekt bästa vän som skriver massor av brev, en annan vän lika trasig fast på ett annat sätt.

Inget av detta har gjort Ramona bättre, kanske snarare sämre. Långt borta från vardag och hem. Hon har inga slutbetyg från högstadiet. Och nu är tiden på olika hem slut. Hon flyttar hem till pappa och ska försöka leva ett vanligt liv med vanliga rutiner igen. Är det ens möjligt? Pappas öppna armar, mamma tjat om att hon borde vara inlåst, Lovisa som försöker hjälpa, Alex som mår dåligt han också. Socialtanter som inte kan hjälpa, en ny psykolog som kanske förstår för mycket. Den första någonsin. Och så en ny bekantskap Mark som hjälper Ramona plugga matte så att hon kanske kan tenta av högstadiebetygen.

En bok som berör väldigt mycket på så många plan. Tycker så mycket om Ramona på samma gång som hon ibland gör mig lite galen. Hennes fina pappa. Lovisa så bra. Och Mark ja han är nog min favorit i boken.

/Paula


Ramona
Författare: Marta Söderberg
Förlag: Gilla Böcker (2014)
ISBN: 9789186634506
Köp: t.ex. hos Bokus eller AdlibrisInga kommentarer:

Skicka en kommentar