måndag 19 januari 2015

Tidstvillingar av Arne Norlin & Sally Astridge

Tamati bor på Nya Zeeland och hans farfar har berättat om det där med tisdtvillingar att alla har vi några stycken. Någon stans på jorden som är född i exakt samma ögonblick som en själv. Vet man hur man ska göra kan genom koncentration resa till sin tidstvilling poff bara så där, genom tidsresa (kanske egentligen mer teleportering).

Tamati hamnar i Sverige i Astrids sovrum, Astrid sover och tror först hon ser ett spöke. Men efter några gånger och en del förvirring så förstår Astrid att Tamati är på riktigt. De blir vänner. Tamati hjälper Astrid att resa på samma sätt till Nya Zeeland.

Man får följer Astrid och Tamati hemma och i skolan var och en för sig och under deras tidsresor då de träffar varandra. Tamati har det lite klurigt med farfar som säger att han en dag ska bli stammens ledare efter som han är förste sonen till en förste son men han vill inte. Astrid har strul med mamma och i skolan. I skolan finns Henrietta som inte har några kompisar och som de andra bara blir elakare och elakare mot - ska Astrid vara den som vågar säga ifrån?

Idén till den här boken är jätte bra. Men jag hade velat veta mer om Tamati och Nya Zeeland. Istället tar Astrid berättelse över helt på slutet och det är synd. Mobningsberättelsen är bra i sig men skulle gjort sig bättre i en egen bok. En bra bok men en bok som vill för mycket och kanske borde varit två helt olika böcker istället.

/Paula


Tidstvillingarna
Författare: Arne Norlin & Sally Astridge
Förlag: Känguru/Lind & Co (2014)
ISBN: 9789187503528
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar