torsdag 15 januari 2015

Röd som blod av Salla Simukka

Lumikki har flyttat hemifrån till en annan stad för att börja gymnasiet. En flytt från familj och från plågoandrar. En egen lägenhet men inte ett hem, en plats att vara på fram till gymnasiet är slut och man sedan kan livet börjar var man vill. En lägenhet som endast är pyntad med en muminalmanacka - detalj jag gillar!

Men så en dag i skolan smiter hon in i mörkerrummet, en bra plats att få vara själv och andas på. Men denna dagen är olika tidigare, för i mörkerrummet gömmer sig en massa sedlar, hur många som helst, tvättade sedlar som har blodspår på sig ...

Vad gör man med den kunskapen? Inget eller går man till rektorn? Först måste man kolla så pengarna är kvar va? Men de är borta! Hon krockar också med en kille på skolan som aldrig har ryggsäck på sig förutom i dag. En ryggsäck som innehåller massa pengar om Lumikki förstått det hela rätt .. Klart hon måste följa efter honom och se vad som händer ... Vips finner hon sig indragen i något hon inte kan komma ur. Kan kanske Lumikki hjälpa till och lösa mysteriet?

En ungdomsbok och deckare i ett. Kompisar, roller, att passa in/att inte passa in och så det där med de blodiga pengarna och vems är de egentligen. Det jag gillar mest med boken är Lumikkis namn - Snövit på finska. Och hur hon fundera över sagan och Snövit som person - hur olik hon är men att det kanske också finns likheter. Snövit som för övrigt är min favorit prinsessa!

/Paula


Röd som blod
Författare: Salla Simukka
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129690798
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar