tisdag 16 juli 2013

Ett litet personligt stordåd...

Min pappa har i flera år sagt att han önskar sig egen inspelade sommarprogram av sina tre barn när han fyller år. Jag var aldrig ett sådant barn som spelade in min egen röst, jag gömde mig så fort videokameran kom fram. Medan mina syskon spelade in egna radioprogram och apade sig framför videokameran.

För någon månad sedan tänkte jag NEJ nu får jag ta tag i den där dumma rädslan för att spela in min egen röst! Jag ska göra det och våga! Vill ju också kunna göra fina boktips filmer och så. Något som skrämt mig massor.

Tänkte att pappa fyller år om en månad, vet inte vad jag ska ge honom så jag slog två flugor i en smäll. Satte mig ner och började skriva om min läsresa. Dels för vad annars har jag att berätta om? Men också för att är det något min pappa inte förstår så är det det där med mina böcker och all tid jag lägger på att läsa. Jag skrev skrev och skrev. Fick ihop något rätt bra. Skrivandet var roligt. Men det där skrämmande att spela in stressade och skrämde mig.

Tog mig i kragen satte mig och spelade in med hjälp av programmet all audio. En gratis version, vilket kanske inte var så lyckat eftersom det bara gick att spela in 50 sek spår. Vilket gjorde att det blev en del konstiga pauser. Sedan var nästa problem att bränna ut allt på skiva och få alla spår i rätt ordning... Det gick men det tog massor av tid. På baksidan av skrivan har jag skrivit att arbetstiden är typ 19 timmar. Men speltiden den blev 24 minuter. Ett special sommar i mp3-format tillägnat pappa på födelsedagen! Om de första 32åren i ett liv som boknörd. Utifrån Bläckhjärta citatet "många böcker måste smakas på, många slukar man, men bara några tuggar man och smälter helt och hållet."

Han fick paketet på sin födelsedag under semesterveckan på Donsö med klipporna och böckerna. En timme efter att de kom hem i söndags ringde pappa och hade lyssnat. Han kände inte igen min röst men tyckte det var väldigt bra... men han är ju min pappa och helt opartisk. Mamma gillade helt opartiskt hon också... men sa att det var en del konstiga pauser. Det där med tekniken... Någon som har tips på bättre inspelningsprogram? Vad spelar folk in sina poddar i för program?

Det var rätt roligt att spela in när jag väl gjorde det. När jag väl satt där. Har bara vågat lyssna på lite... fått nyfikna förfrågningar från andra håll om man får lyssna... jag vet inte?! Jag både vill och inte vill. Också lite sugen på att testa en poddinspelning... Borde jag lägga ut ett liv som boknörd? Borde jag våga det också när jag ändå håller på? Funderar...

/Paula boknörden som VÅGADE spela in sin egen röst. Ett litet steg för människan ett GIGANTISKT steg för mig själv!!

2 kommentarer:

 1. Jag tycker man vågar ;-)

  Som sagt, jag använder Audacity när jag bara skall spela in ljud. Finns också till Mac och är gratis. Har du alla ljudfilerna kvar så går det att redigera dem i Audacity och dessutom eventuellt få bort en del av pauserna.

  Jag befinner mig nu i ett läge där jag nästan tycker om att lyssna på min röst, så länge det är på mina villkor. Tyckte också det var jobbigt länge, men sen bestämde jag mig för att skita i att det var jobbigt. Alla andra hör ju rösten hela tiden.

  Och bra gjort!

  SvaraRadera
 2. jag jobbar på att vågar men kanske behöver en liten kurs i audacity innan och klipphjälp :) låter som ett bra läge att befinna sig i att gilla att lyssna på egen röst. kanske ska bli nästa läskiga mål?
  om jag vågar så får du nog bli testperson eric!

  SvaraRadera