söndag 21 juli 2013

2013 års semester i böcker

Fyra veckor har gått så fort. Känns som att jag mest packat resväskan. Varit en del i skogen hos mamma, pappa och hängmattan, en tripp till Göteborg och en vecka med klipporna och familjen på Donsö. Men också i böckernas magiska underbara fantastiska värld.

I Sagas 90-tals Stockholm nätter. I Paris tillsammans med Louise hennes uppbrott och hur hon trots tvivel hittar kärleken igen. Noahs studentliv i Linköping, hur han gömmer sig från korridors grannarna men inte får vara i fred från Anna och Fredrik.

Suttit flera timmar på cafe i Tokyo tillsammans med Mari och hennes tjocka bok. Tittat på Eri när hon sover. Funderar fortfarande på ad Takahashis roll är i berättelsen, är han en eller två?

Tillsammans med Lucile tillbaka till Paris i en varm, kaotisk och rätt mörk barndom. Hur man blir vuxen och tar sig vidare. I nattens cirkus reste jag tillbaka i tiden till ett magiskt tidigt 1900-tal. Kärlek och magi mellan Celia och Marco.

Italien var väldigt varmt och hårt. En vänskap starkare än allt mellan Anna och Francesca, eller? Kan vänskap överleva kärlek? England tillsammans med Jeanette Winterson ännu en hård kall barndomsskildring men kärleken till böckerna som räddar allt. Ordet, berättelserna, andra världar att bli sig själv i. Mera England i form av en tidsresa tillsammans med Alexia, vampyrer och varulvar i bästa Jane Austen anda.

Frankrikes landsbygd vargar som ger sig på får. Camille och hennes vargforskare. Det mest otippade slutet i sommar. Kalifornien och New York tillsammans med Miles Heller kärlek och på rymmen från det förflutna. Hans vänner som ligger mig varmare om hjärtat Alice och Ellen. Kvar i USA tillsammans med sommarens bästa Sommaren utan män. Mia vad jag tycker om henne! Så många hundöron i boken. Så mycket igenkännelse på flera olika sätt.

Frankrike och Adambsberg spöken eller vad vem är det som mördar och varför. Ett förflutet som kommer i fatt. Barcelona i hopp om att få besöka de bort glömda böckernas gravkammare igen. Det kom men inte alls så magsikt som sist.


En semesterläsning, frossa i vuxenböcker. Snart en sensommar och höst med massor av bra barn och ungdomsböcker. Men också några vuxenböcker...

/Paula bokfrossande boknörd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar