lördag 11 maj 2013

Undret av R.J Palacio

August Pullman föddes med ett missbildat ansikte det var ett rent under att han överlevde. En massa operationer följde hans första år. Operationer som gjorde att han aldrig började i skolan. Istället undervisade mamma honom hemma. Men så när det är dags för August att börja i femman tänker mamma och pappa att nu är det dags för skolan. En vanlig skola med vanliga barn. Samtidigt är det dags för storasyster att börja på High school.

Jack har blivit ombedd av rektorn att ta lite extra väl hand om August. Första dagen i matsalen får han en vän, Summer. August är väldigt smart och har inga problem med sitt skolarbete (han läste Drakherren själv när han var sex år). Men det är mycket viskningar kring honom i skolan. Han jämför sig med ostnudden i Dagbok för alla mina fans. Känner att han är någon ingen vill röra vid... Lagom till jag lärde känna August ca 100 sidor in i boken så byts perspektivet och läsaren får istället följa storasyster Via. August blir en annan genom hennes ögon.

Perspektivet flyttas sedan vidare till andra viktiga människor runt August och några gånger kommer det också tillbaka till August hos vilken det slutar. Jag tycker väldigt mycket om den här berättelsen. Visst det kanske blir lite väl sockersött och amerikanskt på slutet men det gör mig inte så mycket. Där emot en önskan snäll gör inte film av denna bok! Inte film. För det skulle inte gå det skulle bli fel.

/Paula som tror det är en väldigt bra högläsningsbok på mellanstadiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar