måndag 20 maj 2013

Barnens romanpris 2013

Bilden är lånad från http://sverigesradio.se där du kan läsa allt om Barnens romanpris.
Mitt favorit barnbokspris är nog ändå barnens romanpris eftersom man i radio får höra barnjuryn prata om de nominerade böckerna. Jag har lyssnat ända sedan starten 2010. Det är den bästa fortbildning du kan få om du arbetar med barn och böcker. För att inte tala om hur roligt det är att lyssna och hur smarta barnen är!

De nominerade böckerna och vad jag tycker om den: 

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg 
Att växa och börja bli tonåring, vänskap och ovänskap, bråkiga föräldrar, ett mystiskt försvinnande. Hade hoppats lite mer på denna bok...

Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling
Boken som läses från två håll. Elsa är huvudperson från det ena hållet och Eddie från det andra. Gillar verkligen idén. Att få bådas perspektiv på samma händelse.

Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Spökhus, nytt hus, konstnärs mamma, vänlig och hjälpsam bibliotekarie, vänskap. En "sån där bok" som målgruppen bara älskar att sluka.

Yummy av Eva Susso
Äntligen en lägenhet och en mamma som flyttat hem igen. Löfte från mamma och pappa att hålla sig nyktra. Men kommer det att hålla? Grips av Yummy öde en karaktär man sällan får läsa om.

Jag är en pojke med tur av Monica Zak
Esmat född i krigets Afganistan, gatubarn, barnarbetare, ilegal flyktig, landar i Sverige. Berättar sin berättelse för författaren Monica Zak som skriver ner den. Väldigt gripande.

/Paula som ser fram emot bra radio i slutet av september

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar