torsdag 10 september 2020

Maryam och mormorsmålet av Minoo Shams & ill. Katarina Strömgård


I Iran stannar mormor kvar, hon vill inte lämnaMaryams morbror som gör lumpen. Maryam flyr från kriget medmamma, pappa och storebror Mani. Flykten går till Sverige för där har de vänner. Precis när höstterminen börjat så börjar Maryam i Idas klass. 

Allt är förvirrande och Maryam förstår inter vad någon säger. Idas hand och gungorna förstår hon. Början på en vänskap utan ord, en vänskap som växer fram genom gester och blickar. Samtidigt som Maryam lär sig ord på svenska lär sig Ida de på persiska. Maryam hittar böcker hon läst på persiska på svenska hon läser och förstår. Men hon vägrar prata svenska. 

Saknade efter mormor är stor så stor ilskan mot föräldrarna som lämnade mormor kvar gör att hon inte vill prata med de heller. Mormor och mormorsmålet persiskan som mormor lärde henne. De skriver brev till varandra men kriget gör att det tar tid för mormors brev att komma fram. 

Maryam och Ida mina nya bokfavoritvänner som jag gillar er och er vänskap. En perfekt bok för dig som läst alla Dunne-böckerna och längtar efter något liknande och annorlunda på samma gång. Vänskap och mormödrar alltså <3

/Paula


Maryam och mormorsmålet 
Författare: Minoo Shams & ill. Katarina Strömgård 
Förlag: Bonnier Carlsen (2020) 
ISBN: 9789178035601





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar