lördag 4 april 2020

Närmar du dig mjukt av Jacqueline Woodson

Den första förälskelsen drabbar Miah och Ellie första dagen i skolan. Ellie tappar sina skolböcker och Mia hjälper till att plocka upp det. Något händer när deras ögon möts.

Något som får de båda att tänka på den andra länge och mycket. Tiden går och de stöter inte på varandra i skolan. Inte förrän Miah byter en lektion och hamnar på samma som Ellie. En stol råkar vara ledig och från och med då är det de två.

De kan prata om allt. Ellie berättar om mamma som lämnade men kom tillbaka. Syskonen som alla flyttat hemifrån och oron att mamma ska lämna igen. Miah pratar om hur pappa träffat en annan och flyttat till andra sidan gatan. Om att dela sin tid i två hem och om hur ledsen han är för det.

Miah pratar inte om att pappa är en väldigt känd regissör eller att mamma är den där berömda författaren. Ellie berättar inte om storasysters reaktion när Ellie berättade om Miah och att han är svart. Ellie och Miah går långa promenader hand i hand i New York, pratar och kysser varandra. Kärleken är himlastormande. Föräldrar frågar vad som hänt men får inget veta.

Som läsare får jag lära känna Miah och Ellie i vartannat kapitel och redan från det första står det klart att det inte kommer sluta väl. Vi vet att Miah inte kommer finnas kvar när boken är slut. Ett intressant berättargrepp som griper tag om mig under läsningen på ett annat sätt än vad det gjort om jag inte vetat. Starkt och fint om första kärleken och hur trassliga familjer kan vara.

/Paula


Närmar du dig mjukt
Författare: Jacqueline Woodson
Förlag: Natur & Kultur (2020)
ISBN: 9789127161122
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar