söndag 13 oktober 2019

Min tur nu av Angie Thomas

Bri hon älskar ord och beats. Hon rappar och utmanar stereotyper. Hon dras med fördomar gentemot sig själv. I skolan hamnar hon ofta i trubbel. Hon säger vad hon tycker och hon säger ifrån när något är orättvist. De vita eleverna på hennes skola blir inte skickade till rektorn när de säger som Bri gör men hon blir.

Moster Pooh har förutom att vara gängmedlem och sälja droger tagit på sig rollen som Bris manager. Det är Pooh som fixar så att Bri får gå upp i ringen och göra sitt första rappbattle. Till en början får Bri tunghäfta men när det låsar så utklassar hon sitt motstånd.

Motståndet är son till han som var pappas manager. Då innan pappa blev skjuten. Nu får Bri erbjudande om att spela in musik, hon får höra att genom rollen som farlig, ung, arg svart tjej från ghettot så kommer hon bli rik på sin musik. Pengar behövs för mamma har precis förlorat sitt jobb och de ligger efter med hyran. På vilka villkor och hur mycket går det att offra av sig själv för att få sin dröm sann?

Om att se och bli sedd genom normer och fördomar. Ögon som öppnas upp och föreställningsvärldar som blir andra. Ett språk som flyter på bästa sätt. Ord som utmanar och öppnar upp nya sätt att se. Kanske blir det lite väl gulligt i slutet men vad gör det för jag älskar bokens slut.

Guldstjärna hur Min tur nu snyggt visar att det är samma samhälle som i Angie Thomas The hate u give genom att referera till det som hände för ett år sedan. Då när han killen blev skjuten och tumult som följde efteråt.

Jag hoppas på att få läsa många fler böcker av Angie Thomas.

/Paula


Min tur nu
Författare: Angie Thomas
Förlag: Natur & Kultur (2019)
ISBN: 9789127163065
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar