söndag 1 september 2019

Planeten Frank av David Yoon

Frank-Li är en stolt nörd. Han är bästis med super ultra nörden Q. De går i High school och tidigt på morgonen innan skolan börjat läser de matematisk analys. Matematisk analys läser även Britt Means. När ett grupparbete ska göras är Britt Means snabb på att få göra det med Frank-Li. Kärlek uppstår.

Problemet är bara det att Frank-Lis föräldrar inte tillåter att han dejtar någon som inte är från en koreansk familj precis som de. De koreanska familjerna som emigrerade samtidigt till USA träffas ibland och har stora familjesammankomster. Där finns Joy Song som har samma problem som Frank-Li med sitt dejtande.

En pakt sluts och inför sina föräldrar så dejtar Frank-Li och Joy varandra. I hemlighet synkar de sina kalendrar och håller tungan rätt i munnen. Ett upplägg som gjort för att lyckas eller misslyckas helt totalt?!

Planeten Frank är en bok som rymmer så mycket att det nästan kunde varit tre böcker istället för en. Den första och den andra kärleken, sjukdom, stark vänskap och kulturkrocken i att växa upp i USA med föräldrar som talar knapp engelska och romantisera hemlandets kultur som de lämnat bakom sig.  

Jag tycker så mycket om nörderiet och jag önskar att Q får en egen bok. Jag vill läsa fler böcker av debutanten David Yoon.

/Paula


Planeten Frank
Författare: David Yoon
Förlag: Bonnier Carlsen (2019)
ISBN: 9789178032235
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar