onsdag 18 september 2019

Hästpojkarna av Johan Ehn

Anton har precis tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. Förutom hemtjänsten så är det hästar och dressyr som är Antons grej. Alltid någon annans häst aldrig en egen. En av de gamla som Anton går hem till är Alexander Krovax. Alexandre som alla säger är besvärlig och som inte pratar.

Alexander vägrar lämna sitt kök, resten av hans lägenhet är full av hästar, fotografier och brev. Långsamt och med hjälp av dunk med käppen (ett dunk för ja och två för nej) så blir Anton och Alexander vänner. Fotona gör Anton nyfiken. Är det kanske så att en av de unga cirkusakrobaterna på hästrygg är Alexander? Vad hände i så fall med hans vän.

Hästpojkarna berättas i två tidsperspektiv Antons i nutid och Alexanders som barn och ung vuxen. Alexander som barnhemspojken som rymmer tillsammans med sin bästa vän i tjugotalets Tjeckoslovakien. De blir ett med cirkusen. Cirkusen som för Hästpojkarna till Berlin och den normbyrtande klubben Eldorado. Nazisterna är nära och samhället blir farligare och farligare.

Ett av breven som Anton hittar kommer från Gestapo. Vad har första Alexander till en lägenhet i Stockholm? Vackert, omtumlande och uppslukande om en vänskap över generations gränserna, kärlek till hästar, förälskelse och djup vänskap.

/Paula


Hästpojkarna
Författare: Johan Ehn
Förlag: Gilla böcker (2019)
ISBN: 9789178130474
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Jag måste snart sluta läsa din blogg, reservationslistan på biblioteket är snart oöverstiglig! ;)
    Skämt åsido, jag älskar ditt tilltal och dina korta, kärnfulla recensioner. Tack!

    SvaraRadera