fredag 20 september 2019

Helt seriöst av Hanna de Canesie

Sam han har allt, kompisarna Manne, Aldin och Yousef och han är tillsammans med skolans snyggaste tjej, Julia. På skolavslutningen hamnar Sam i samma rum som Manne, Aldin och Ella. Ella är väldigt full. Manne och Aldin kittlar henne och filmar. Stämningen i rummet ändras och Sam känner att det bröar bli jobbigt. Han lämnar rummet.

Dagen efter har någon startat ett nytt konto under namnet vagnhora99 bilder på Ellas nakna bröst med händer på hennes kropp har lagts ut. Bilderna har fått fullt av elaka kommentarer.

Sam blir ombedd att ta vännerna parti att vittna om att Ella var med på allt som hände. Det kan ju alla se på bilderna att hon var med på det. Ella försvinner in i sig själv och ryktet går att hennes pappa är galen efter vad som hänt. Sam drar sig undan han vill inte, kan inte ta vännernas sida. Samtidigt kan han inte stå upp för Ella.

Den ett år äldre Niko är hemma över sommaren från ett år i Uppsala på filmgymnasium. Niko och Sam börjar hänga, Niko ställer frågor om varför Sam beter sig konstigt och behandla tjejer skumt. Frågor som får Sam att fundera i nya tankebanor. Att vara Sam och ha alla förväntningar på sig att vara på ett visst sätt och att vara lojal mot vännerna

Det är under en omtumlande sommar vi får följa med Sam. Hans mamma som han inte sett sen han var liten vill plötsligt ha kontakt. Pappas nya flickvän är gravid. Farmor finns som tur där med mat och trygghet. Vad är självklart och vad är det inte? Sam behöver söka svar inom sig själv på hur han vill vara och handla där efter.

En makalöst bra och drabbande debut. Jag tycker så väldigt mycket om Sam och Niko. Jag vill läsa fler böcker av Hanna de Canesie gärna en där vi får följa med Niko till Uppsala.

/Paula


Helt seriöst
Författare: Hanna de Canesie
Förlag: Natur & Kultur (2019)
ISBN: 9789127163515
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar