lördag 11 november 2017

Norra Latin av Sara Bergmak Elfgren

Tamar älskar teater hon drömmer om att bli skådespelare. Hennes favorit skådespelare har gått på Norra Latins teaterinriktning. En gymnasieskola med intag från hela landet. Tamar börjar tokplugga och bestämmer sig för att där ska hon gå. Hon ska lämna Östersund för Stockholm och Norra Latin.

Clea har en mamma som är berömd skådespelare. Clea har ända sedan hon var stor nog att välja själv spelat teater och skådespelat i julkalendern på tv. Även Clea drömmer om Norra Latin, platsen där mamma gick gymnasiet.

Både Tamar och Clea kommer in. De hamnar i samma klass. Tamar kan inte tro sina ögon går Clea i hennes klass. Den Clea som hon tycker så mycket om, nu när hon ser henne i verkligheten blir Tamar blixt förälskad. Clea tycker Tamar verka dryg och dömande.

Det finns en legend på skola som handlar om Erling Jensen. Han som gick på skolan men under en föreställning kom ut med en mask han inte skulle ha, när en av lärarna fick se detta sägs det att han dog och att Erling poff gick upp i rök. En spökhistoria som berättas på många sätt. För Tamar är det ingen spökhistoria utan sanningen. Erling visar sig för henne. Det blir tydligt att han hjälpte henne att komma in på skolan och att han nu vill ha något i utbyte.

Norra Latin är full av ensamhet, ångest, kärlek, Stockholm, att hitta sin plats i en ny klass, vänskap och MAGI. Om lyckan över att upptäcka att det finns något mer. Hur denna lyckliga hemlighet kan göra en helt världsfrånvänd. Jag vill läsa mer nu!!

/Paula


Norra Latin
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129688528
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: