söndag 1 oktober 2017

Fejk av E. Lockart

Fejk är en bok som berättar allt i omvänd ordning. Det börjar i juni 2017, platsen är Mexico. Jule är ensam på ett lyxigt hotell. Hon har varit där ett tag har det bra ensam, tränar mycket. En morgon träffar hon en kvinna som är väldigt nyfiken. Detta får Jule att fly från hotellet iklädd peruk och med massor av kontanter.

Vem Jule är, varför hon presenterar sig med ett annat namn eller vad hon flyr från det är en gåta för läsaren.

April 2017 Jule träffar Imogens mamma. Imogen är namnet hon presenterade sig som ... Hon får veta att Imogen innan hon dog testamenterade hela sin väldigt stora förmögenhet till Jule med förhoppning om att hon skulle börja på collage igen.

Där ifrån går allt baklänges. Hur började Jules flykt? Hur känner hon och Imogen egentligen varandra? Varför hoppade hon av skolan? Vad är egentligen sant? Allt eller inget? Alla dessa peruker, dialekter och stulna identiteter.

En flykt undan sig själv eller en familj? Har det begåtts mord? Ett eller två? Av vem? En vänskap så nära så idyllisk den som målas upp mellan Imogen och Jule. De som reser själva tillsammans till Puerto rico efter att de träffats igen på Martha´s vineyard efter att de båda hoppat av skolan. Eller stämmer det?

Fejk är en svindlande berättelse, detta geniala att berätta från slutet och bakåt i tiden. Att som läsare tänka fundera och klura över hur allt hänger ihop. Att bli lurad av Jule och inte ha en aning om vad som är sant och vad som är lugn och bedrägeri. Slutet alltså jag vet inte riktigt vad hände. Jag behöver en bokcirkel att läsa boken tillsammans med nörda ner mig och diskutera eventuella tolkningar med.

/Paula


Fejk
Författare: E Lockhart
Förlag: Lavender lit (2017)
ISBN: 9789187879302
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar