fredag 27 januari 2017

Billie, Du är bäst av Sara Kadefors

Hurra Billie är tillbaka! Tuffaste, självklaraste, härligaste bokkompisen. Hon som i första boken Billie avgång 9:42 till nya livet åker från mamma i Stockholm till fosterfamilj på landet. I nya familjen är inget sig likt. Familjen bär på en sorglig hemlighet ingen prata om. En död lillebror. Billie pratar och frågar vill veta.

Billie är sig själv och helt självklart i det. När de ska välja kamratstödjare i klassen så tycker klasskompisarna att Billie är det självklara valet. Hon som ser och pratar med alla. Men att få i uppdrag att prata med de som verkar ensamma, vara med alla. Det är ett uppdrag som Billie tar på största allvar. Lite för stort allvar.

Fosterlillasyster Tea blir avundsjuk på all uppmärksamhet Billie får. När Billie ser Teas ensamhet vill Tea inte prata om den eller ens lossas om den. Fosterbror Alvar är sur för att Billie dras till hans hatobjekt kusinen Douglas. Men kanske är det så att Douglas och Billie delar erfarenheter som igen annan kan förstå.

Billie pratar, ställer frågor, försöker göra bättre. Men hur mycket kan hon ge av sig själv och fortfarande vara jag? Hoppas massor av typ tolvåringar läser och låter sig inspireras av Billies självklarhet. Toppen bok att läsa tillsammans eller var och en för sig liten och stor och sedan ha en bokfika tillsammans om. Hur man ska vara, hur man är, vad som går att på verka och vad som är som det är.

/Paula som hoppas på en tredje bok om Billie


Billie. Du är bäst
Författare: Sara Kadefors
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
ISBN: 9789163892790
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar