måndag 23 maj 2016

George av Alex Gino

När fröken läser slutet på högläsningsboken och spindeln Charlotte dör - då gråter George massor. Fröken berättar att hon också gråtit massor i den slutscenen flera gånger. Boken utläst pjäs ska sättas upp. Det är en tradition att tredje klassarna gör det varje år, en pjäs för de mindre barnen.

George och hennes kompis Kelly hoppar hem den dagen. Hela helgen lägger de på att öva på manuset inför provspelningen. George har bestämt att hon ska spela Charlotte. Kelly tycker det är en strålande idé.

Men i skolan då frågar först fröken vilka tjejer som vill provspela tjejerna får en rosa lapp med en siffra på och killarna får en blå lapp med en siffra på. George får provspela sist av alla. När det bara är hon och fröken och George börja läsa Charlottes roll då är fröken plötsligt inte så förstående längre. George får inte provspela för Charlotte för hon är född i fel kropp i en pojkes kropp.

Så mycket förvirring i Georges kropp, eller så mycket självklarhet som inte kommer ut på utsidan. Hon vill berätta för mamma men kan inte. För Kelly går det att berätta. Kelly, Kelly, Kelly världens bästa kompis! Barn löser så mycket på helt självklara sätt sådant som för oss tröga dumma vuxna kan var hur svårt som helt blir lätt och enkelt.

Läs med er och ta med er lite av George och Kelly in i din vardag!

/Paula


George
Författare: Alex Gino
Förlag: Lilla Piratförlaget (2016)
ISBN: 9789187707391
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag ser fram emot att lyssna på Alex på Bokmässan sen. Så fin bok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser jag också mycket fram emot. Vi får ta sällskap!

      Radera