lördag 17 augusti 2013

Bibliotekariesterotypen i populärkulturen av Richard Ohlsson

Vilken pärla denna bok är!
Baksidestexten lyder så här:

"Varför ser bibliotekariestereotypen ut som den gör och vad kan vi göra åt det?

Bilden av bibliotekarier som lite småtråkiga, introverta och glasögonprydda personer som lever för och genom sina böcker är en lika seglivad som missvisande stereotyp. Trots att den saknar belägg i verkligheten, fortsätter den att prägla bilden av bibliotekarier inom populärkulturen. Varför det förhåller sig på det sättet är den frågan som ligger till grund för den här boken, vars syfte är att undersöka hur bibliotekarier framställs i skönlitteratur, film, TV-serier, sångtexter och serietidnigsvärlden. Resultatet är en intressant, underhållande och ögonöppnande granskning av bibliotekariestereotypen och dess konsekvenser för synen på yrkets status och dess utövares kompetens."

Favorit citat hämtade ur boken kommer inte från författaren själv utan från Kathleen Low. Något att tänka på...

"Todays librarians are anything but boring."
"If you think librarians are boring ladies who read all day and like telling people to be quiet, be prepared to have your opinion change dramatically."

Läst, fnissat, känt igen men också saknat en del. Varför nämns inte potatishäxan någonstans? Hon den hemska bibliotekarietanten som egentligen är världens bästa!

Funderade också lite under läsningens gång hur jag och passar in i stereotypen bibliotekarie? Det finns ju det där citatet ur Patrik Lundbergs bok, Gul utanpå som både får mig att känna mig smickrad och oorginell "Jag kärar bara ner mig i små, indiesvåra Belle & Sebastian-bibliotekarier med randiga tröjor och Fjällrävenryggsäckar."

Prickigt, choklad och vampyrer/varulvar är också något som många bibliotekarier jag känner gillar. Ovanligt många av oss är också äldst i syskonskaran alternativt lillasyster till en storebror...

Dagens moderna bibliotekarie i Legostereotyper.

/Paula som nog har lite av varje i sig...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar