lördag 10 november 2012

Kod 400 av Sophie Divry


Det är lika bra jag erkänner det redan nu. Jag tycker väldigt väldigt mycket om franska böcker och fransk film. Det svenska bokförlaget Sekwa som ger ut en massa bra franska böcker är helt underart. Alla böcker (och det är rätt många) som jag läst av deras utgivning har varit lite bättre än många andra böcker. Att många av deras böcker dessutom handlar om böcker gör ju inte direkt saken sämre.

I Kod 400 hittar den bittra bibliotekarien på geografiavdelningen, på den lilla stadens bibliotek en låntagare som varit inlåst under natten. Hon säger sig inte kunna släppa ut låntagaren förrän biblioteket öppnar. Istället börjar hon en 93 sidor lång monolog om sitt liv som bibliotekarie och till viss del som människa. Långa utläggningar om bibliotekssystemet Dewey hålls också. Det blir väldigt biblioteksnördigt och rätt härligt.

Kanske en bok att ha som kurslitteratur på bibliotekarieutbildningen. Ett tänk till hur bibliotekarieyrket är ett serviceyrke som kräver lite socialkompetens men också som en bra introduktion till det skrämmande Deweysystemet (fast det kanske bara är jag som är rädd för siffror?).

/Paula 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar