söndag 29 september 2024

Vi är bara inte vänner längre av Alexandra Dahlberg

När högstadiet började blev det inte alls som Amanda tänkt. Hennes bästa kompis Lejla sögs upp i den populära klicken. Kvar blev Amanda och mobbningen började. Som tur var kom Jennie ny till klassen efter höstlovet i sjuan och Amanda var inte längre helt ensam.

Amanda drömmer om att musik är hennes framtid. Men de tär bara drömmar för att klara den hårda högstadieverkligheten. Eller? 

På musiken blir Amanda ombed att sjunga i liten grupp. Hon sjunger tyst och försiktigt. Men hon sjunger och en av skolans populäraste killar, Tami hör. Han som blivit av med sångaren i sitt band. Tami hör något i Amandas röst något som ska sätta saker i rullning. 

För när Amanda får frågan om att provsjunga då vändas de sociala hierarkierna i skolan upp och ned. Vågar Amanda sjunga? Är frågan ställd på riktigt eller är det ett taskigt skämt? Om det är sant vad händer då med Jennie och Amanda och deras oskiljaktigt? 

Boken får mig att minnas de ångestframkallande mådåligt korridorerna på högstadiet. Jag är så glad att de är långt långt borta för mig. Vi är bara inte vänner längre hade varit en bra tröst att ha under de åren. Nu finns den och kommer hjälpa andra tonåringar att hitta tröst, pappersvänskap och ord på det som är svårt att prata om. 

/Paula


Vi är bara inte vänner längre
Författare: Alexandra Dahlberg
Förlag: Lilla Piratförlaget (2024)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar