torsdag 28 maj 2020

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

I sjukhussängen får Galaxy ett oväntat erbjudande hon aldrig kunnat drömma om. Hon blir erbjuden en plats på Yale, hon som inte gick färdigt High school och har levt det trassligaste livet. Att hon har något att erbjuda för en plats på Yale.

Erbjudandet om stipendiet kommer från det nionde sällskapet det som ser till så de andra åtta sköter sig och inte låter sin magi går överstyr och ut över andra. Att Galaxy kan se spöken utan magisk dryck gör henne till den perfekte lärlingen i det nionde sällskapet.

På Yale går Galaxy under namnet Alex hon försöker smälta in och vara vanlig tillsammans med sina rumskompisar. Hon har fel kläder (för billiga), för mycket tatueringar och den där kusinen som kommer och tar med henne på annat hela tiden.

Kusinen som inte alls är en kusin utan hennes handledare Darlington som ska lära henne allt om de andra åtta sällskapen och vad hennes nya uppdrag innebär. Att följa regler har aldrig varit Alex grej och när en ung kvinna hittas dödad i närheten av universitetet kan Alex inte släppa det. Hon bara vet att det är något skumt med döden. Den unga kvinnan vars liv påminner om det Alex levde som Galaxy någon rättvisa måste det väl gå att få? Särskilt när en kan ta hjälp av spöken? Eller?

Spännande, skrämmande, kuslig och däremellan collage-mysig.

/Paula


Det nionde sällskapet
Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Modernista (2020)
ISBN: 9789178933068
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar