söndag 1 mars 2020

Bröderna tjej av Per Nilsson

Bröderna Tjej är en äventyrsbok i vilken vi får möta en ung Per Nilsson när han går i nian. Under jullovet delar han ut post och stannar fnissande utanför brevlådan I Tjej, en man öppnar dörren och frågar varför han fnissar. En man stor man som ser farlig ut, en man som frågar om Per kan spela piano och räkna?

Rätt vad det är har Per fått ett nytt jobb som betalar dubbelt så bra, men svart. Bröderna Tjej har nämligen resväskor fulla med pengar och behöver någon som kan göra bokföringen åt de. Var pengarna kommer ifrån fungerar Per aldrig så mycket på.

När Per får träffa chefen som är brödernas storasyster Irma blir han tillfrågad om att underhålla henens dotter Szofia under några dagar i Malmö. Det går inte att säga nej och det blir absolut inte som Per tänkt sig inte på något sätt.

Rätt som det är är Per med och genomför den största kupp som dittills utförts i Sverige. Han rakar av sig håret och flyr till föräldrarnas sommarstuga för att komma undan polisens frågor. Men Bröderna Tjej de har en sista fråga till Per ...

Det är något med Per Nilssons språk som jag inte kan sätta ord på men som jag älskar, hans tilltal och sätt att bygga upp en berättelse på. Bröderna tjej påminner om de tidiga böckerna han skrev de som kom innan Hjärtans fröjd som Ja må han leva. Det är fint och annorlunda. Gillar väldigt mycket mer än vad jag trodde jag skulle göra. Skulle gärna läsa en bok om Szofias liv.

/Paula


Bröderna Tjej
Författare: Per Nilsson
Förlag: Alfabeta (2020)
ISBN: 9789150120950
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar