onsdag 9 maj 2018

Moxie av Jennifer Mathieu

Vivian är så trött på att killarna i hennes skola tar all plats. Killarna i skolans amerikanska fotbollslag får all uppmärksamhet, tar alla plats och kommer undan med allt. Alla tycker det är självklart att det är som det är.

En kväll när Vivian är ensam hemma kolla hon i mammas låda, den som är märkt med MIN FÖRSPILLDA UNGDOM. I lådan finns bevis på att mamma en gång var en annan. Någon som färgade håret blått när rektorn förbjöd icke naturliga hårfärger, någon som gick på en massa häftiga spelningar, någon som var del av en feministisk gemenskap.

Inspirerad av mammas låda gör Vivian ett fanzine hon döper till Moxie. I Moxie uppmanar Vivian tjejerna på skolan att ritar hjärtan och stjärnor på sina händer för att visa att de precis som hon har tröttnat på att killarna på skolan får all uppmärksamhet och beter sig taskigt och nedvärderande gentemot tjejerna. Fanzinet kopieras och placeras på alla skolans tjejtoaletter. Det kan tycks en liten sak att rita hjärna och stjärnor på händerna men det är ett första steg. Ett steg för att se att de är fler.

Ingen vet att det är Vivian som ligger bakom Moxie. Hennes bästa kompis Claudia fattar inte riktigt grejen. Hon ritar inga stjärnor eller hjärtan på sina händer. Det gör däremot den nya tjejen Lucy hon som saknar sin gamla skola där allt var annorlunda och det var en självklarhet att vara feminist. Saka blir Vivian och Lucy bekanta med varandra. Men Vivian är noga med att Claudia inte ska bli svartsjuk. Den nya killen Seth har också han ritat stjärnor och hjärtan på sina händer. Vivian vet inte vad hon ska ta vägen. En kille som är så snygg och inte som fotbollskillarna.

Moxie är feministiskt peppande och väldigt inspirerande att läsa. Bokens 347 sidor rymmer så mycket. En mor- och dotterrelation under utveckling. Den första kärleken. Balansgången mellan nya och gamla vänner. Skapande. Småstadens trångsynthet. Tankar på orättvisa som leder till handling. Att hitta ord på vad som är fel och göra något åt det. Vivian jag vill ha dig som kompis här i verkligenheten! Jag älskar hur Vivian genom Moxie hittar sina ord och hjälper andra se knasigheterna som blivit självklarheter i skolan.

Alla borde läsa Moxie för att peppas, som ögonöppnare och för att få ord till hur fel det ibland är.

/Paula

ps. tips till dig som är lärare på högstadiet eller gymnasiet en klassuppsättning och boksamtal med Moxie skulle kunna bli helt fantastiskt. Perfekt som samarbete mellan svenskan och samhällskunskapen.


Moxie
Författare: Jennifer Mathieu
Förlag: Gilla böcker (2018)
ISBN: 9789188281647
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar