tisdag 8 maj 2018

Comedy queen av Jenny Jägerfeld

Sasha har bestämt sig för att vara allt det mamma inte var. Alla säger att hon är så lik mamma men hon ska bevisa de motsatsen. Mamma hade alltid svarta kläder så Sasha klär sig färgglatt.Mamma läste alltid böcker så Sasha slutar helt läsa böcker. Mamma fick folk att gråta, det får hon även nu fast hon inte lever. Sasha tänker få folk att skratta istället. Hon tänker bli en Comedy Queen och hon tänker lyckas med det även om hon inte.

Att vara tolv år och har en mamma som tagit livet av sig. En pappa som i smyg gråter i duschen. Hur hantera en det? Går det ens? Sasha gör det genom att klura på skämt, fundera på vad som är roligt. Hon försöker vara glad och normal. Men de vuxna runt om henne är oroliga. Sasha vägrar låta tårarna komma ut. När pappa tar med henne till psykolog berättar hon hur hon är helt vanlig och normal. Att hon gillar att odla och sjunga i kör. Pappa ser helt frågande på henne eftersom han aldrig hört de intressen förut.

Sasha tar hjälp av sin bästis Märta att klippa av sitt långa hår. Allt ska bort. Det funkar fint tills rakapparaten fastnar i Sashas hår och pappa kommer hem. Det blir frisören och håret är hur kort som helst.

För pappas lillebror Ossi, han som har långt hår och skinnjacka berättar Sasha om sin dröm om att bli Comedy Queen, hon undrar om Ossi som är så bra på att prata med folk inte känner någon komiker som kan hjälpa henne. Ossi känner ingen men lovar att höra sig för lite. Kanske kan han hjälpa.

Det är roligt och så sorgligt att det kommer tårar och ger mig ont i magen när jag läser. Jag blir så glad över att Sasha har så fina vuxna i sin närhet, Ossi är min favorit, psykolog Linn gillar jag massor, pappan och farmor. Märta är en fantastisk bästa vän och Sasha själv hon är helt underbar.

Bäst av allt är att vi på Lidingö bibliotek bokat Jenny Jägerfeld som gäst till vårt Bibliotekskollo i sommar.

/PaulaComedy Queen
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706406
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: