tisdag 20 februari 2018

Intet av Janne Teller

Det finns böcker som känns när en läser det och det finns böcker som KÄNNS så att det gör ONT. Jag har precis läst Janne Tellers bok Intet. Boken har precis kommit i nytryckning, den kom ut på danska redan 2000 och har funnits på svenska i alla fall två tidigare tryckningar. Men det är en bok som gått mig helt förbi och då har jag ändå läst och tyckt om annat av Janne Teller.

I alla fall Intet, handlar om hösten en klass sju. En dag reser sig Pierre upp ur bänken och går hem. Han har kommit fram till att allt är värdelöst och att han inte tänker göra något mer. Klasskompisarna vet inte vad de ska ta sig till. Pierre får inte ha rätt. Allt kan inte vara meningslöst.

Så de bestämmer sig gemensamt för att börja samla betydelse. De köper ett hänglås och tar över gamla sågverket. Det som betyda allra mest ska de offra i en stor hög för att kunna visa för Pierre. Allt berättas ur Agnes perspektiv hon som tidigt får offra sina nya gröna sandaler. Det gör ont. Men efter det blir allt värre. Värre kanske är helt fel ord det blir helt enkelt mer och mer betydelsefullt. Från cykel, en hamster, flätor, en död lillebror, en oskuld och ja. Allt medan Pierre sitter uppe i ett träd och säger saker om meningslösheten till de varje dag på vägen till och från skolan. Hur ska det göra för att få honom att förstå? Går det ens?

Aj vad denna bok känns och vad bra det är. Som fjortonåring fyllde jag a4 sidor med varför frågor om meningen med allt eller meningslösheten med det mesta var det nog. Då hade jag behövt Intet, tur att jag får läsa den nu!

/Paula som börjar tänka på  Per Nilssons Korpens sång när hon läser Intet


Intet
Författare: Janne Teller
Förlag: Gilla böcker (2018)
ISBN: 9789188279972
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Jag läste den för ett antal år sedan, en fantastisk bok och bland det mest obehagliga jag har läst. (Och jag känner att gruppen nog gick fel redan när de började försöka få betydelse från saker som kunde läggas på hög.)

    SvaraRadera