torsdag 23 juni 2016

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Maja ställer sin klockan på tio över ett varje natt, för att slippa vakna av ljudet från när de smäller i gruvan. Kiruna håller på att flyttas, gruvorna under växer. Maja vill inte flytta, ångersten inom henne växer. För att hantera det spelar hon in filmer på sin telefon. Där hon berättar om det onda om hur de inte fått frågan om de vill flytta. Bara så det är, ska bli.

När bästisen Julias mamma träffar en kille i Luleå blir det bara sämre. Vem är hon utan Julia? Där finns också Albin, han som hon vill ska se henne. Plötsligt en dag dyker han upp på bokklubben. Bibliotekets bokklubb som hon går på varannan måndag. Alltså detta att det är en bokklubb som drivs av biblioteket och en bibliotekarie - jag älskar detta inslag!!

En dag på gymnastiken kommer så den första panikattacken. Besök hos skolsyster, som får höra att Maja inte sover på nätterna. Hur rädd hon är. En rädsla föräldrarna bara försökt prata bort och inte tar på allvar. En remis till BUP skrivs och Maja får träffa Harry som tar hennes rädsla på allvar, bekräftar och ser.

Wow och aj. Tio över ett är en bok som känns, en berättelse om rädsla, vänskap, kärlek, trygghet. En viktig viktig bok! Läs!!

/Paula


Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129698985
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar