tisdag 14 juni 2016

Tala är guld - de sa allt till varann utom det allra viktigaste av Cammie McGovern

Amy är född med cerebral pares behöver en rullator för att gå och en voice box för att kunna tala. Hon kan inte kontrollera sina ansiktsuttryck och behöver ha haklapp när hon äter. Alltid har hon en assistent med sig i skolan. Men nu inför sista året på high school har hon lyckats övertala sin överbeskyddande föräldrar att istället för att ha en vuxen personlig assistent ska de anställa jämnåriga i skolan. Hon vill ha en chans att få vänner.

Under sommarlovet skickar Amy ett mejl till Matthew och be honom söka. Han som är den enda som sett och sagt sanningen till henne. De att han inte tror på allt fint hon skriver i sina uppsatser, den att hon inte kan få några vänner för att hon alltid har vuxna med sig.

Matthew är tveksam men han söker. Han har liksom mest fullt upp med sig själv och rösten i hans huvud. Den som säger åt honom att tvätta händerna ända upp till armbågarna massor av gånger varje dag. Rösten som får honom att räkna saker och knaka på skåpsdörrar. Kompisar har han inte tid med. Men Amy hon är riktigt rolig i sina mejl så okej då han söker en av tjänsterna som hennes assistent.

Amy och Matthew blir vänner, men det är ingen lätt vänskap. Att vara sjutton år och aldrig haft en vän eller ens en jämnårig att prata med hur gör man? Både ta och ge. Att vara sjutton år och ha en röst som pratar i ens huvud konstant hela tiden och berättar för en vad man ska göra. Det man är räddast för är att skada någon annan och andra människors kroppar. Men kanske finns där också känslor som ingen av de ens i sina drömmar tänkt skulle kunna finnas. Så var de ju de där väldigt överbeskyddande föräldrarna ja ...

Tala är guld - de sa allt till varann utom det allra viktigaste är en titel som säger mycket om boken. En varm och fin bok. Tänker att det kommit väldigt många ungdomsböcker om väldigt speciella tonåringar i år. Tonåringar som man tycker mycket om men Amy och Matthew de både älskar och hatar man. Skönt att de på något sätt ser igenom varandras ytor och tar fram även de mindre smickrande sidorna hos varandra. En befrielse i sig!

/PaulaTala är guld - de sa allt till varann utom det allra viktigaste
Författare: Cammie McGovern
Förlag: Constant Reader (2016)
ISBN: 9789198261066
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar