onsdag 18 november 2015

Tanträddningen & Det som hände i källaren

Tanträddningen av Emma Frey-Skøtt

Tanträddningen handlar om Siv, det är Sivs uppgift att varje dag innan skolan gå ut med hunden på promenad. Men innan dess måste skosnörena knytas och knytas om fem gånger, hon måste gå via en kompis och berättar att hon blir sen till skolan, få en macka av kompisens pappa som det är fem gurkor på. Sedan måste hon och hunden springa fem varv runt arga tanten och hennes hund (inte undra på att arga tanten blir arg).

Siv kan inte hjälpa det hon bara måste annars kommer hon drabbas av olycka. Men så en dag när hon bara ha kvar att springa runt arga tanten så ligger tanten ner på marken ... tänk om hon är död? Lätt att läsa om en så svår sak som det där man måste göra för att inte drabbas av olycka. Jag gillar!


Det som hände i källaren av Rebecka Åhlund

Det som hände i källaren, är tredje fristående boken om Ella. Ella som ser saker som andra inte ser - personer från andra tider och platser de som ibland kallas för spöken. Så glad att jag inte ha Ellas förmåga. I denna tredje bok börjar Ella sakta förstå vad det är hon egentligen kan och att det inte är något som alla kan. Samtidigt så är det dags att börja högstadiet och kompisarna - bästisarna verkar inte längre vilja veta av Ella. Att så mycket kan hända en sommar när man är på landet. Att inte längre få var med. Varför blir det så?

Jag tycker verkligen om Rebecka Åhlunds sätt att skriva om det där svåra att börja bli stor att vara sig själv fast man kanske inte få behålla kompisarna. Det där med att vara synsk vävs in på ett så bra men sätt fast nästan lite för läskigt för mig. Tur att den faktiska målgruppen till denna bok är så mycket modigare än mig!

/Paula


Tanträddningen
Författare: Emma Frey-Skøtt
Förlag: Natur & Kultur (2015)
ISBN: 9789127443822
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Det som hände i källaren
Författare: Rebecka Åhlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129696783
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar