torsdag 5 november 2015

Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson


Iggy 4-ever är en ungdomsbok i serieformat. Tycker man lagt lite väl stort fokus på att det är en serieroman – det är en ungdomsbok som råkar vara i serieformat … en väldigt vardagsnära ungdomsbok om Iggy som går i åttan, att går i åttan är sällan kul. Skolan är tråkig. Killarna störiga. Något håller på att hända mellan henne och bästisen Julle – de blir mer och mer irriterade på varandra.

Frustationen över att vara fjorton år, att inte vilja något alls, skolan är tråkig och ointressant, osäkerheten samtidigt som kampen att få vara sig själv. Ensamhet och gemenskap.  Så en dag katastrofen händer och Iggys telefon hamnar under vatten, kompisarna kommer tillsammans på att kanske torkar den om vi kör telefonen i micron … Ingen bra ide alls om man säger så!

Iggys mamma jobbar massor, det finns inte så mycket pengar det är bra mamma och Iggy. Alltså noll pengar till en ny telefon. Tomheten utan telefonen, en annan ensamhet. Av en slump börjar Iggy och Julle pratar med ett gäng i nian som de snabbt blir kompisar med – tristessen och dissandet av de andra på skolan för de samman. Hur går det med bästisskapet när nya människor kommer in? Kärlek? Kön, klass …

I allt detta att inte ha en telefon, inte kunna berätta vad man heter på Instagram. Vara steget efter. Får en gammal telefon en sådan som är till just för att ringa och skicka sms till – men inte det man behöver.

/Paula som gärna tycker att Iggy 4-ever kan få vinna årets Augustpris Barn- och ungdomsbok 
Iggy 4-ever
Författare: Hanna Gustavsson
Förlag: Ordfront Galago (2015)
 ISBN: 9789170378287
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Tror du att den skulle passa även till en som nästan är 18 eller är det för mycket "högstadiet" över den?

    SvaraRadera
  2. Tror den passar lika bra till en fjorton, arton eller trettioåring. Mer tristess (på ett bra sätt alltså!) än högstadiet över den eller vad man ska säga ...

    SvaraRadera