onsdag 4 november 2015

Ishavspirater av Frida Nilsson

Siri, lillasyster Miki och pappa bor själva på en ö. Varje familj har några öar där man själv letar och samlar mat. Pappa börja bli rätt gammal och mycket ansvar ligger på tjejerna fast de är små. På kvällarna brukar Siri berättar sagor för Miki. Populärast är sagan om piraten Vithuvud som åker runt med sitt skepp och kidnappar barn för att ha de som arbetare i sina gruvor.
Men det är inga sagor och en dag blir Miki kidnappad. Siri känner att det är hennes fel! Vad ska hon göra. Hon kommer aldrig kunna leva med sig själv som det är. 


Modiga Siri bestämmer sig att hon måste rädda Miki från Vithuvud! Finns inget annat att göra. Hon lämnar pappa och ger sig iväg på äventyr. Men att få plats på en båt inte det lättaste för en lite tjej. När hon säger vad hon ska göra skrattar sjömännen rått åt henne. Men så tar sig skeppskocken Fredrik  ann Siri – säger att han behöver hjälp i kabyssen. Så trångt där att han måste ha hjälp av någon som är liten.
Detta ett första litet steget att nå Vithuvuds ö. 
Men ingen som tror på en liten flicka som säger att hon ska ge sig i kast med pirater. Förutom att Siri blir utskrattad så möts hon av rädsla, absolut ingen vill förarga Vithuvud … han som inte vill ha några andra rikedomar än de små barnen till sina gruvor.
Ofta blir Siri övergiven, ibland utan mening. Finner på sitt äventyr många nya vänner och hjälp från oväntade håll. Spännande! Högläs tillsammans små som stora. Ett äventyr, en saga med den modigaste lilla flicka jag läst om på väldigt länge!

/Paula

Ishavspirater
Författare: Frida Nilsson
Förlag: Natur & kultur (2015)
ISBN: 9789127136854
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar