söndag 30 augusti 2015

Berättelsen om Taur av Bengt Tollesson

Året är 1997 Nina har börjat högstadiet hon är en av de få som kan endel om datorer och har kompisar på Internet. En av kompisarna heter Viktor och är något alldeles extra - det är bara mot honom som hon är helt ärlig. Han hon berättar allt för.

Viktor bor egentligen rätt nära men han är ingen Viktor, han är inte ens en människa. Egentligen heter han Taur och är en föräldralös vätte som växer upp i skogen hos en gammal man som tagit hand om honom.

Från sin mamma har Taur ett halsband med en svart sten ett halsband han skickar på posten till Nina. Nina som tror det kommer från Viktor. Men det är inget vanligt halsband utan det är ett halsband som gör att människor kan se det de kanske inte ska se ...

Spännande ja! Men det finns några men med Berättelsen om Taur, det är liksom en bok som vill lite för mycket. Det är en bok om hur det var när internet kom, en bok om att människan bakom datorskärmen kanske är någon annan. En bok om magiska väsen, om skola, kompisar, föräldrar, om rasism. En bok som växlar på ett lite underligt sätt i sitt perspektiv. Kanske sådan som bara jag som vuxen läsare ser? Få se vad barnens romanpris-juryn säger om boken. Också vad mina bokklubbsbarn säger, med de kommer jag nämligen läsa de nominerade böckerna i år (precis som året innan och året innan det).

En fundering till det är lika mycket (om inte mer) Ninas berättelse så kanske lite missvisande titel?

/Paula


Berättelsen om Taur
Författare: Bengt Tollesson
Förlag: Idus (2014)
ISBN: 9789175770710
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar