onsdag 3 juni 2015

Brune av Håkon Øvreås

2014 vann Brune Nordiska rådets priset för barn- och ungdomslitteratur. Nu äntligen finns den på svenska så jag kan läsa och förstå varför den vann!!

Rune, mamma och pappa flyttade för ett halvår sedan till landet. Rune tänkte att det var dels för att träffa morfar oftare men så dör morfar. Rune vet inte vad han ska känna, han tyckte massa om morfar.

Rune och kompisen Atle har byggt en stor fin koja men så när Rune går hem från Atle ser han tre stora killar som slår sönder kojan! Modiga Rune säger ifrån att det är hans och Atles koja men de stora killarna svara bara med att vadådå ni har ju inte skrivit era namn på. Då ser Rune killarnas cyklar och säger att de där cyklarna står det inga namn på heller. Sedan får han springa jätte fort. In i klasskompisen Åses trädgård och in i hennes hus.

På natten kommer Rune på att tänk om Rune blev Brune en superhjälte. Som bara råkar måla en av de stora killarnas cykel brun? Han träffar också morfar den natten, fina morfar som hjälper fast han inte ens är där.

Denna bok så fin på så många sätt! Berättelsen, karaktärerna, illustrationerna, alla de stora tankarna <3 En berättelse som funkar lika bra på både liten och stor!

/Paula


Brune
Författare: Håkon Øvreås
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694772
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar