torsdag 4 juni 2015

24 berättelser för dig på låg- och mellanstadiet

Två antologier som släpps på en och samma gång. En gul för dig som går på lågstadiet och en blå för dig på mellanstadiet. Antologier för denna ålder kommer ut på tok för sällan. Böcker som samlar massa olika författares texter i en bok. Kortare riktigt bra texter. Så bra för oss som jobbar med barn och läsning. Så bra för barn som inte orkar läsa en hel bok, att läsa en berättelse och kanske sedan en till. Plötsligt utan att veta om det så har du läst en helt bok. Hur bra som helst ju.

Den gula för dig på lågstadiet innehåller dessutom illustrationer för att göra det hela ännu lite mer lockande. Det handlar mycket drömmar om husdjur och faktiska första husdjur. Vänskap, skolår och höra till. Både dikter och serier dyker upp. Så glad över en längre text från Emma Adbåge. När kommer det en ny kapitelbok från henne? Jag är jag är världens bästa om du inte redan läst den så gör bums.

Den blåa boken för dig på mellanstadiet tar upp lite svårare ämne för lite större barn. Hur höra till. Att som i Cilla jacketts text vara barn i en familj som alla älskar utom huvudpersonen själv. Lätt är det inte. Spöken, skilsmässa och pinsamheter. Kerstin Lundberg Hahns text om E och V bästa som underlag för textsamtal. Kul också att Cilla Naumanns Tunneln utspelas i Växjö.

Hoppas massor, typ alla barn beroende på ålder får en gul eller blå bok i sommarlovspresent av vuxna i sin närhet. Ni som jobbar i skolor se till så att dessa böcker köps in som klassuppsättningar finns hur mycket som helst att hämta här - inspiration till samtal om viktiga saker, olika exempel på texter, läslust och läsförståelse. Själv borde jag nog se till att bibblan får bokklubbsuppsättningar av bägge.

/Paula


Bara för dig på lågstadiet : 12 berättelser
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129693201
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Bara för dig på mellanstadiet : 12 berättelser
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129692983
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar