söndag 15 september 2013

Sju tusen steg av Bo R Holmberg och Varelserna Elias bok av Magnus Nordin

Lördagskvällens läsning var Bo R Holmbergs Sju tusen steg. Om Siri som håller på att vänja sig att bo varannan vecka i två olika hus. Ett gult tillsammans med mamma och ett grått tillsammans med pappa. Olika rum, olika föräldrar, olika kompisar nära. Men bara sju tusen steg mellan. Steg man kan gå när man bestämt med Björn som bor bredvid mamma. Fast man inte får. När man ändå är nära mamma kan man ju ta sig en titt in genom fönstret för att se henne. Men där sitter en man med mustasch som kysser mammas hand. En man hon lite känner igen. Oro och ont i magen. En pappa som hoppas att det ska bli som det var innan.

Sju tusen steg är en fin klump i magen bok. Säkert stor igenkänningsfaktor för många barn. Men hoppas ingen känner igen frökens dumma fråga. Hon ber klassen rita sitt rum. När Siri säger att hon har två rum och fråga om hon ska rita båda verkar fröken förvånad över att någon har två rum. Det är ju inte direkt ovanligt att barn i dag har tå rum i två olika hus. Gillar Sofia Malmgrens fina illustrationer.

Söndagsmorgonens bok var något helt annat Magnus Nordins Varelserna, Elias bok. En rätt tunn bok som ser mycket otäck ut på omslaget. Kommer förhoppningsvis att locka de som inte alltid gillar att läsa. Hoppas jag! Hoppas att den lite täta layouten inte skrämmer bort de. För Varelserna är en spännande bok. En sjukdom ett virus har drabbat Gotland. Elias och hans lillasyster Emma är inte drabbade men på ständig flykt undan varelserna. På dagarna sover de, letar mat och gömställe på nätterna håller de sig undan och på vakt. Jag gillar boken men den börjar ju först när den slutar lite synd. Undrar hur många böcker det kommer bli. Antar att Emmas bok står på tur. Tror många läsare kommer lockas av Lars Gabels illustrationer.

/Paula som gillar zombies men mest de i Varma kroppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar