söndag 1 september 2013

Dödsknäpp av Håkan Jaensson

Totte är ofta ensam, han vill inte vara kvar i skolan på fritids, mamma och pappa de bara jobbar. Så det blir mycket tv-tittande. En dag ser han ett läkarprogram och förstår att han är döende bara två veckor kvar att leva. Ingen får veta. Men när man bara har två veckor kvar då behöver man inte längre vara rädd på samma sätt... då kan man plötsligt våga och ta plats...

Oväntat som från ingenstans kommer mamma och pappa hem med en hund till honom så han inte ska känna sig så ensam. Något som får mig att tänka på Cilla Jackets Dagens katastrofer. Flera likheter finns mellan dessa böcker om man börjar titta. Hoppas att Majken och Totte träffas på någon av sina hundpromenader och börja prata. Men att de inte pratar för mycket sjukdomar och katastrofer.

Dödsknäpp får mig också att tänka på Freaks and geeks när de nördarna protesterar mot gympaläraren. Så gör även Totte och hans kompisar när de blir trötta på att vara "resten" som inte få vara med utan istället gympalektion efter gympalektion blir tillsagda att gå en promenad istället.

Tror Dödsknäpp är en väldigt bra högläsningsbok på mellanstadiet finns så mycket att prata om, om livet, döden, vänskap, ensamhet, föräldrar, att ta plats, att få plats, om mod.

/Paula

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar